Verhuizen is altijd een grote klus, zeker als je naar het buitenland gaat verhuizen. Er moet gezorgd worden voor vervoer, alle spullen moeten worden ingepakt en uiteraard moet het hele gezin ook op de beste manier worden voorbereid. In veel gevallen is het noodzakelijk om een bedrijf in te huren voor het verhuizen van de inboedel, zeker als je naar een land verhuisd dat verder weg ligt. Dat maakt de verhuizing vaak nog spannender dan dat het al is. Wil je veel spullen verhuizen, dan zullen er voor het verhuizen daarvan ook aardig wat kosten betaald moeten worden. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alles zelf te doen, maar hebt er meer aan om de hulp in te schakelen van een professioneel bedrijf. We zullen je stap voor stap informatie geven over het financiële plaatje wanneer je gaat verhuizen naar het buitenland.

Wat kost een verhuizing naar het buitenland?

De kosten voor het laten uitvoeren van een verhuizing naar het buitenland zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het uiteraard van invloed hoeveel inboedel je wilt verhuizen en naar welk land je gaat verhuizen. Ook de planning speelt een rol bij het bepalen van de kosten. Als de volledige inboedel binnen korte tijd verhuisd moet worden, dan zullen de kosten hiervoor hoger zijn dan wanneer een groot deel later zou kunnen komen. Om een beeld te geven van de kosten, vind je hieronder een tabel met verschillende top landen en de gemiddelde kosten voor een complete verhuizing naar deze landen.

Land Gemiddelde kosten
België € 1700,- tot € 2100,-
Duitsland € 3000,- tot € 3400,-
Verenigd Koninkrijk € 3700,- tot € 4100,-
Frankrijk € 4200,- tot € 4600,-
Spanje € 4750,- tot € 5150,-
Portugal € 4750,- tot € 5150,-
Zuid-Afrika € 6000,- tot € 6500,-
Canada € 7000,- tot € 7500,-
Verenigde Staten € 7750,- tot € 8250,-
Australië € 8500,- tot € 9000,-

Welke prijs kun je aanhouden?

De kosten zoals hierboven in de tabel zijn aangegeven, zijn gemiddelde kosten voor een verhuizing naar het desbetreffende land. Deze kosten zijn gebaseerd op de verhuizing van een gemiddeld gezin zonder dat daar kosten voor extra diensten bij zijn gerekend. Heb je een gemiddeld huishouden dat je wilt verhuizen, dan kun je de kosten van deze tabel ongeveer verwachten. Wil je de kosten laag houden, dan kun je er ook voor kiezen om een deel van de spullen te verhuizen. Bedenk bijvoorbeeld of alles mee verhuisd moet worden of dat het wellicht goedkoper is om sommige spullen nieuw te kopen. Maak je gebruik van extra diensten zoals een snelle verhuizing, een verhuizing met het vliegtuig, een inpakservice of andere zaken, dan zijn de kosten uiteraard stukken hoger.

Hoe zijn de prijzen opgebouwd?

De prijzen voor een verhuizing naar het buitenland zijn gebaseerd op verschillende kosten die gemaakt moeten worden. Een exacte prijsopbouw is lastig te geven omdat elke verhuizing anders is. Gemiddeld genomen bestaat de prijs uit kosten die worden gerekend voor het inladen van alle spullen, voor het transport en voor het uitladen. De kosten voor het transport kunnen hoger worden afhankelijk van de afstand die in totaal afgelegd moet worden. Gemiddeld genomen is de prijs opgebouwd uit:

25% voor het inladen;

25% voor het uitladen;

50% voor het transport.

De kosten voor het transport staan over het algemeen vast als er duidelijk is waar de reis naar toe gaat. Dit zijn dan ook kosten waar je moeilijk op kunt besparen. Op de kosten voor het inladen en het uitladen van de meubels, verhuisdozen en andere spullen kun je wel besparen. Dat kun je doen door het aantal spullen dat je meeneemt te beperken en door deze zo efficiënt mogelijk in te pakken zodat het laden en lossen snel kan worden gedaan.

Overige invloeden op de prijs

De prijzen voor het verhuizen naar het buitenland kunnen verder ook nog door andere zaken worden beïnvloed. Houdt daarom rekening met de volgende zaken als je een verhuizing wilt regelen naar het buitenland:

De omvang van de verhuizing;

De manier van vervoeren;

Extra diensten.

1.) Omvang van de verhuizing

De omvang van de verhuizing is behoorlijk van invloed op de kosten die je zult betalen aan het eind van de rit. Als je slechts een klein gedeelte van de inboedel over wilt laten komen, dan zullen de kosten daar logischerwijs een stuk lager voor liggen dan wanneer je je hele hebben en houden wilt meenemen. Een goede tip is daarom om vooraf te bedenken welke meubelen en spullen je ook echt nodig hebt in het nieuwe huis. Een andere tip is om te bedenken of het goedkoper is om bepaalde spullen mee te nemen of om op de nieuwe locatie nieuwe spullen te kopen. De spullen die achterblijven zou je dan bijvoorbeeld kunnen opslaan.

2.) Het vervoer

Het vervoer dat gebruikt zal worden voor de verhuizing is ook voor een groot deel van invloed op de kosten. Ga je ver weg en niet binnen Europa verhuizen, dan is het vervoeren van jouw inboedel over het algemeen het goedkoopst wanneer je dit per schip laat doen. De inboedel wordt dan in containers gestopt en verscheept. Deze optie is vaak wel de keuze waarbij je het langst moet wachten op de spullen omdat een dergelijke reis veel tijd in beslag neemt. Laat je de boel met een vrachtwagen verhuizen, dan is dat vaak duurder. Voor kortere afstanden en reizen over land is dit echter wel een zeer geschikte oplossing. Als alles met spoed vervoerd moet worden, dan kun je ook kiezen voor een verhuizing per vliegtuig. Al zullen de kosten voor dit type vervoermiddel wel het hoogst zijn.

3.) Extra diensten

Als je volledig ontzorgd wilt worden tijdens de verhuizing, dan kun je er ook voor kiezen om extra diensten af te nemen. De kosten voor deze diensten komen dan boven op de standaardkosten die je kwijt zult zijn. Extra diensten zijn bijvoorbeeld services zoals het laten inpakken van jouw spullen in de oude woning of het laten installeren van alle elektronica in de nieuwe woning. Dergelijke diensten kunnen zeer goed van pas komen, al zullen ze vaak wel een flinke duit in het zakje doen met betrekking tot de prijs.