Veelvoorkomende redenen om naar het buitenland te verhuizen zijn vaak voor werk of voor de liefde. Als je voor de liefde naar het buitenland verhuisd, dan zul je vaak de verhuizing zelf moeten regelen. Een verhuizing vanwege werk is vaak heel anders. Omdat je van Nederland naar een ander land verhuisd, worden vaak de kosten voor het verhuizen gedekt door jouw werkgever. Dat geldt ook vaak voor zaken zoals verblijf en het vervoer naar de plaats van bestemming. Ondanks dat is een verhuizing naar het buitenland vaak wel een stuk spannender dan wanneer je in Nederland verhuisd. De cultuur is vaak anders, de taal, de manier van werken en dan hebben we het nog niet eens gehad over jouw gezin dat zich moet aanpassen aan de nieuwe situatie.

Tips voor verhuizen naar het buitenland

Het maakt niet uit of je voor de liefde of voor het werk naar het buitenland verhuisd, je kunt altijd wel wat hulp gebruiken. Om je een beetje op weg te kunnen helpen geven we je alvast een aantal tips die je kunt gebruiken voor de verhuizing. Als een deel van de zorgen uit handen wordt genomen doordat jouw werkgever bijvoorbeeld de kosten betaald voor de verhuizing, dan betekent dat nog niet dat je zelf niks hoeft te doen. Neem daarom de volgende tips mee in de voorbereiding.

1.) Bedenk wat je meeneemt

Het is natuurlijk verleidelijk om alle spullen die je hebt mee te nemen naar het buitenland, al is dat in veel gevallen niet verstandig. Bedenkt goed voordat je gaat inpakken wat je wel en niet wilt meenemen. Is het bijvoorbeeld nodig om alle meubels te verhuizen of kun je beter ter plekke nieuwe meubels kopen? De spullen die je achterlaat in Nederland kun je dan bijvoorbeeld verkopen of stallen in een opslagruimte. Des te meer spullen er verhuisd moeten worden, des te hoger de kosten zullen zijn. Als deze kosten betaald worden, dan is dat natuurlijk niet erg voor de eigen portemonnee, maar de verhuizing kan hierdoor wel meer tijd in beslag nemen.

2.) Maak je papierwerk op orde

Als je verhuisd naar het buitenland, dan is het belangrijk dat je al het nodige papierwerk op orde hebt in Nederland. Je wilt immers dat jouw administratie goed wordt afgesloten in Nederland. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de juiste verzekeringen hebt voor op reis, voor ziektekosten en voor wanneer je op de plaats van bestemming bent gearriveerd voor bijvoorbeeld de inboedel. Daarnaast moeten alle zaken zoals abonnementen en verzekeringen die je in Nederland hebt lopen stop worden gezet en moeten belastingzaken op de juiste wijze worden afgerond.

3.) Documentatie

Voordat je op reis gaat moet er uiteraard contact worden opgenomen met de Nederlandse ambassade in het land waar je gaat wonen. Zij kunnen je helpen met het verstrekken van alle nodige informatie omtrent verhuizen en kunnen je aan een visum helpen. Ook kun je ondersteuning krijgen met betrekking tot het ontvangen van de juiste inentingen en het verstrekken van een lijst met documenten die nodig zijn. Zorg er voor dat jouw waardevolle documenten altijd veilig zijn en dat je deze op elk moment kunt tonen aan bijvoorbeeld de Nederlandse ambassade of aan de autoriteiten in het land waar je naar toe gaat. Denk hierbij aan documenten al:

Jouw paspoort en dat van je gezinsleden;

Behaalde diploma’s;

Een trouwakte;

Uittreksels van het geboorteregister van alle personen die mee verhuizen;

Verzekeringspapieren;

Medische gegevens en documenten.

4.) Verhuisbedrijf

Als dat allemaal geregeld is, moet er uiteraard een geschikt verhuisbedrijf geregeld worden. Verhuizen naar het buitenland is vaak geen eenvoudige klus die je zelf wilt uitvoeren. Daarom kun je het best een bedrijf inhuren die hierin gespecialiseerd is. Ga op zoek naar een betrouwbaar verhuisbedrijf waarop je kunt bouwen. Maak, als dat mogelijk is, gebruik van de mogelijkheid om hulp te krijgen van jouw werkgever bij het vinden van een goed verhuisbedrijf.

Alleen of met het gezin?

De kans is groot dat je niet alleen verhuisd en dat er ook gezinsleden mee verhuizen. Als dat het geval is, dan moeten er ook voor jouw gezinsleden de nodige maatregelen getroffen worden. Een verhuizing is dan vaak extra spannend omdat ook jouw partner en eventueel kinderen hun draai moeten vinden op de plek van bestemming. Uiteraard geldt ook voor gezinsleden dat eerdergenoemde zaken zoals documentatie en administratie goed op orde moeten zijn voordat je vertrekt. Voor wanneer je aankomt op de plek van bestemming moeten er dan ook verschillende zaken geregeld worden. Hieronder een aantal tips die je kunt gebruiken.

1.) Werk voor je partner

Jij hebt natuurlijk een baan als je verhuisd voor je werk naar het buitenland, maar ook voor jouw partner is het fijn dat hij of zij aan de slag kan. Ga daarom vroegtijdig op zoek naar de mogelijkheden met betrekking tot het vinden van een baan. Dan kunnen jullie beiden aan de slag als jullie op de plek van bestemming zijn aangekomen.

2.) School en de taal

Verhuizen er kinderen mee, dan moet er ook voor een school gezorgd worden. Ga ook ruim vooraf op zoek naar een school voor jouw kinderen zodat ze een eigen plekje kunnen hebben en onderwijs kunnen krijgen. Een lokale school draagt ook vaak bij aan het goed leren van een vreemde taal. Heb je geen schoolgaande kinderen of willen jij en jouw partner de taal goed onder de knie krijgen? Begin dan in Nederland al met het volgen van een taalcursus.

3.) Tijdverdrijf

Het is belangrijk dat er op de plek van bestemming voldoende tijdverdrijf is. Zorg ervoor dat voorzieningen zoals telefonie, internet en televisie goed voor elkaar zijn zodat jij en jouw gezinsleden ook contact kunnen houden met vrienden en familie in Nederland. Een andere tip is op zoek gaan bijvoorbeeld een sportvereniging of club waar je jouw kinderen kunt aanmelden.

Tot slot

Maak je gebruik van de bovenstaande tips, dan kom je al een heel eind en ga je goed voorbereid verhuizen. Voor het vinden van de juiste verhuizer geven we je nog een laatste tip. Maak een vergelijking van verschillende aanbieders zodat je de beste service tegen de beste prijs kunt gebruiken.