Verhuizen is vaak een behoorlijke klus, zeker als je een flinke inboedel hebt om te verhuizen. Daarom kun je het beste gebruikmaken van verhuisdozen. Deze zijn makkelijk te vullen met kleinere voorwerpen, stevig genoeg om een flink gewicht te dragen en bieden de mogelijkheid om makkelijk gestapeld te worden. Stapelen is handig voor het vervoer van de dozen en voor het tijdelijk opslaan als je bijvoorbeeld op de nieuwe bestemming bent aangekomen. De verhuisdozen kunnen dan ook direct naar de kamer waar ze uitgepakt zullen worden. Je kunt ervoor kiezen om verhuisdozen te kopen of om deze te huren. De kosten en mogelijkheden zijn hierin verschillend.

Kopen of huren?

Voor het verkrijgen van verhuisdozen heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt zoals gezegd verhuisdozen huren, je kunt dozen gaan verzamelen van bijvoorbeeld de supermarkt of je kunt dozen kopen. Kopen kan dan nieuw of tweedehands. Om een beeld te geven van de kosten die je gemiddeld kwijt zult zijn, hebben we hieronder een schema weergegeven.

Wat?

Kosten

Huren van verhuisdozen

€ 0,50 tot € 1,50 (hier komt nog borg bij)

Nieuwe dozen kopen

€ 1,50 tot € 2,50 per doos

Tweedehands dozen kopen

€ 0,50 per doos

Verzamelen van dozen

Gratis

De goedkoopste manier om aan dozen te komen is uiteraard door deze zelf te gaan verzamelen. Dat kun je doen door bij de supermarkt dozen mee te nemen. Het is dan wel aan te raden om te kiezen voor dozen met een soortgelijk formaat, voldoende ruimte en het liefst ook dozen die stevig zijn. Over het algemeen voldoen dozen voor bananen en sinaasappels aan deze criteria. Het nadeel van deze optie is dat je er wel wat tijd in zou moeten steken. Huren is in veel gevallen de beste mogelijkheid omdat je de dozen nadien weer kunt inleveren. Deze optie is goedkoper dan nieuwe dozen aanschaffen. De borg die je betaald krijg je naderhand weer terug als de dozen niet beschadigd of beschreven zijn. Nieuwe dozen kopen is het duurst. Je betaalt dan tussen de € 1,50 en € 2,50 per doos, maar kunt deze vervolgens wel weer verkopen of voor een volgende verhuizing gebruiken. Dit is ook een goede optie als je een deel van de inboedel wilt opslaan.

Wat heb je nodig?

Het aantal dozen dat je nodig zult hebben voor een verhuizing is afhankelijk van de omvang van de inboedel die je wilt inpakken en gaat verhuizen. Over het algemeen genomen kun je per volwassen persoon een aantal van 20 dozen rekenen dat nodig is. Per stel van twee personen komt het neer op gemiddeld ongeveer 40 tot 60 dozen en een gezin bestaande uit twee ouders en twee kinderen is vaak goed voor wel 70 tot 90 dozen. Zoals je ziet is het verzamelen van dozen van de supermarkt vooral in het laatste geval een behoorlijke opgave waar je lang mee bezig zult zijn.

Waar moeten verhuisdozen aan voldoen?

Een goede verhuisdoos moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Je wilt immers de spullen die je inpakt op een veilige manier en zonder schade kunnen overbrengen. Een goede verhuisdoor moet daarom:

Stevig zijn: de doos moet gemaakt zijn van stevig karton met een sterke bodem. Hierdoor wordt het mogelijk om een flink gewicht in de doos te pakken zonder dat de verhuisdoos hierdoor beschadigd. Vaak hebben goede verhuisdozen daarom een sterke bodem van twee lagen karton en zijn ook de zijkanten waar de handgrepen in zitten voorzien van twee lagen karton.

Van goede kwaliteit zijn: het soort karton is hiervoor van belang en het aantal lagen. Het sterkste karton is zogenaamd dubbel gegolfd en bruin van kleur. Meerdere lagen in de doos zorgen voor extra stevigheid en sterkte.

Een flink gewicht kunnen dragen: op goede verhuisdozen staat vaak aangegeven wat de inhoudt van de doos is en hoeveel gewicht ze kunnen dragen. Dit wordt onder andere bepaald door de kwaliteit van het karton zoals hierboven vermeld. Zorg ervoor dat de doos niet voller wordt gedaan dan staat aangegeven. Een te zware verhuisdoos is ook niet praktisch tijdens het verhuizen.

Goed stapelbaar zijn: de dozen die je wilt gebruiken voor het verhuizen moeten goed op elkaar gestapeld kunnen worden. Dat is handig voor het verhuizen, voor het vervoer en voor het eventueel opslaan van de dozen. Je kunt er ook voor kiezen om stapelbare verhuiskratten te gebruiken die eenzelfde formaat hebben. Deze zijn over het algemeen sterker dan gewone verhuisdozen en zijn gemaakt van kunststof.

Uitvouwbaar zijn: Verhuisdozen kunnen gemakkelijk worden opgevouwen en in elkaar worden gezet als ze van goede kwaliteit zijn. Let hierbij goed op de instructies die op de doos staan aangegeven om dit op de juiste wijze te doen. Dat draagt namelijk ook bij aan de kwaliteit en de stevigheid van de doos. Eventueel kunnen de bodem en de handgrepen versterkt worden met tape.

Kosten laag houden

Je kunt de kosten voor het verkrijgen van verhuisdozen laag houden door een aantal tips aan te houden. Vind je het huren van dozen voor de verhuizing te duur en wil je liever ook geen nieuwe dozen kopen, dan kun je er ook voor kiezen om tweedehands verhuisdozen te kopen. Het is hierbij wel van belang dat de dozen van goede kwaliteit zijn zonder beschadigingen zodat ze nog goed gebruikt kunnen worden. Als ze na gebruik nog steeds goed zijn, dan kun je ze eventueel ook zelf weer verkopen. Hierdoor kun je de kosten voor het gebruiken van dozen zo laag mogelijk houden.

Heb je niet veel spullen om te verhuizen, probeer dan ook om voldoende verhuisdozen uit de supermarkt te verzamelen. Hierdoor bespaar je de kosten die je anders voor dozen kwijt bent, ondanks dat je toch wat moeite zult moeten steken in het verzamelen van dozen. Het is dan wel verstandig om te kiezen van dozen die eenzelfde formaat hebben en die stevig zijn. Wil je de beste prijs voor het huren van verhuisdozen? Dan kun je bij verschillende aanbieders offertes aanvragen voor de kosten die je kwijt zult zijn voor de huur van de dozen.