Verhuizen kan op verschillende manieren en met verschillende doeleinden. Beschik je over een kelderruimte en wil je deze ruimte op een andere manier gaan gebruiken, dan kan het nodig zijn dat de kelder moet worden leeggehaald. Je kunt dan spullen uit de kelder verhuizen zodat je de ruimte een nieuwe functie kunt geven. Een kelder verhuizen is ook mogelijk als je beschikt over een kelderwoning. Dat is een woning die onder het straatniveau gelegen is of voor een deel onder de grond gebouwd is. De inboedel uit een kelder verhuizen kan een lastige klus zijn, afhankelijk van de spullen die je wilt verhuizen en de locatie van de kelder. Het is daarom goed om vooraf een plan te maken voor de verhuizing waarin je onder andere de kosten en verschillende aandachtspunten in mee neemt. We hebben een aantal punten voor je benoemd en uitgewerkt in dit artikel.

Kosten voor een kelder verhuizen

De verhuizing van een kelder is uiteraard afhankelijk van de omvang van de ruimte en de spullen die je uit de kelder wilt verhuizen. Gemiddeld heeft een kelderwoning een oppervlakte van een klein tweekamerappartement. Ga je zelf verhuizen, dan kun je daarvoor een busje huren met een inhoudt van 10 tot 20 kubieke meter. De omvang van de bus is belangrijk om mee te nemen in het maken van een plan, omdat de kosten voor een grotere bus hoger liggen. Je kunt er ook voor kiezen om een verhuisbedrijf in te huren voor het verhuizen van de inboedel. Dan zijn de kosten hoger, maar wordt de verhuizing vaak wel snel en efficiënt uitgevoerd. Hieronder beschrijven we de kosten die je gemiddeld kwijt bent voor een kelder verhuizen.

Zelf doen

Als je de verhuizing zelf wilt uitvoeren, dan moet je beschikking hebben over voldoende hulp. Die kun je vragen aan familie en vrienden voor de dag dat je gaat verhuizen. Verder is het goed dat je beschikking hebt over hulpmiddelen zoals verhuisdozen, verhuisdekens en spanbanden om de inboedel mee vast te zetten. Huur je een busje met een inhoud van 10 kubieke meter, dan betaal je daarvoor gemiddeld € 50,- tot € 75,- per dag. Een busje met een inhoud van 20 kubieke meter kost al gauw € 100,- tot € 150,- per dag. De brandstof voor het vervoer moet hier nog worden bijgerekend. Deze kosten zijn afhankelijk van de afstand die je moet rijden en de brandstofprijzen.

Transport- of verhuisbedrijf

Je kunt ook de hulp inschakelen van een transportbedrijf of een verhuisbedrijf. Een transportbedrijf kan over het algemeen een busje verhuren met een bestuurder. Deze bestuurder kan ook meehelpen met het verhuizen van de spullen. Voor dergelijke diensten ben je gemiddeld ongeveer € 50,- per uur kwijt. Wil je extra mankracht inhuren, dan kost dat om en nabij € 25,- per uur extra. Voor een verhuisbedrijf dat gebruik maakt van een vrachtwagen van 20 kubieke meter inclusief een verhuizer betaal je rond de € 60,- per uur. Een extra verhuizer kost dan gemiddeld € 30,- per uur extra.

Overige kosten

Naast het vervoer en de mankracht, zijn er ook andere kosten waar je rekening mee moet houden. Dit kunnen kosten zijn als:

Kilometervergoeding

€ 0,50 tot € 1,50 per kilometer

Parkeervergunning

€ 20,- tot € 40,-

Montage service voor meubels

€ 35,- per uur

Traploper

€ 15,- per dag

Huur van opslag voor spullen

Vanaf € 30,- per maand

Waar moet je op letten?

Ga je een kelder verhuizen, dan zijn er enkele aandachtspunten om rekening mee te houden. Dit is verstandig om vooraf door te nemen en in het plan voor de verhuizing mee te nemen. Omdat een kelder vaak moeilijker te begaan is dan een woning op de begane grond, kan het zijn dat er meer spullen via een trap getild moeten worden. Zorg er daarom voor dat je voldoende hulpmiddelen hebt zoals bijvoorbeeld een steekwagentje of een traploper voor het verhuizen van zware voorwerpen en meubels. Extra hulp kan dan ook geen kwaad. Het uit elkaar halen van de meubels waarbij dat mogelijk is, is ook een verstandige optie. Let op de grootte van de bus die je huurt. Het kan soms aantrekkelijker zijn voor jouw portemonnee om een grotere bus te huren, dan dat je twee keer moet in- en uitladen.

Tips voor de verhuizing

Ben je een verhuizing vanuit een kelder aan het voorbereiden, dan kun je alle hulp gebruiken die er nodig is. We hebben daarom een aantal tips voor je op een rij gezet die je mee kunt nemen in het plannen van de verhuizing. Met deze tips kun je onder andere besparen op de kosten en kun je de klus een stuk gemakkelijker maken.

1.) Hulptroepen

Zorg voor voldoende hulp door vrienden en familie te vragen om te helpen bij de verhuizing. Dit kan een hoop werk schelen en hierdoor is het werk vaak sneller gedaan. Je kunt daardoor ook kosten uitsparen voor het inhuren van een verhuisbedrijf of voor eventuele extra verhuizers als je toch al van plan was om een verhuisbedrijf in te schakelen.

2.) Verhuisbedrijf of niet

Bedenk goed of je de klus zelf kunt uitvoeren met hulp van vrienden en familie. Je kunt ook een verhuisbedrijf inschakelen waardoor de verhuizing door professionals zal worden uitgevoerd. Omdat je kosten betaald voor een verhuisbedrijf, zal de verhuizing hierdoor wel duurder uitpakken. Ervaren verhuizers kunnen wel vaak sneller en efficiënter te werk gaan. Ook hebben zij alle nodige hulpmiddelen en materialen ter beschikking om de verhuizing vlot te laten verlopen.

3.) Inpakken en demonteren

Het is verstandig om alle spullen die je wilt verhuizen vooraf te hebben ingepakt. Meubels en andere voorwerpen die te groot zijn om in één keer te verhuizen, kun je het best demonteren. Hierdoor is het verhuizen vanuit de kelder vaak ook een stuk eenvoudiger.

4.) Vergelijken van offertes

Kies je voor de diensten van een verhuisbedrijf, dan is het verstandig om verschillende offertes aan te vragen. Hiermee kun je de prijzen en diensten die door verschillende aanbieders geboden worden met elkaar vergelijken om zo tot de beste overeenkomst te komen.