Huisprijzen in de lift

De prijzen van woningen in Nederland zijn het afgelopen decennium flink gestegen en vandaag de dag groeien deze prijzen nog steeds. Tot en met de financiële crisis die in 2008 bestond waren de prijzen behoorlijk stabiel. Vanaf die crisis daalden de prijzen met een enorm percentage van soms wel 20%. Dat betekende niet alleen dat de huizenprijzen lage werden, maar dat de rente op hypotheken voor het kopen van een woning ook behoorlijk lager werd. Sinds het einde van de crisis, zo rond 2014, stijgen de prijzen in Nederland weer aanzienlijk. Ondanks de coronacrisis die sinds begin 2020 de kop op stak zijn de huizenprijzen in Nederland nog steeds verder aan het groeien. Het is daarom ook goed om bij jezelf na te gaan of het verstandig is of je nu een huis moet kopen of niet.

Waarom stijgen de prijzen?

Sinds het einde van de financiële crisis zijn de prijzen van koopwoningen in Nederland fors aan het stijgen. Dat komt door verschillende ontwikkelingen op de woningmarkt. Hieronder hebben we een aantal factoren op een rij gezet die van invloed zijn op de stijging van de huisprijzen.

1.) Hypotheekrente

Een belangrijke factor waardoor de huizenprijzen in de afgelopen jaren zo flink aan het stijgen zijn, zijn de rentes die voor een hypotheek gevraagd worden. Als je een woning gaat kopen, dan kun je die financieren door een hypotheek af te sluiten. Over deze ‘lening’ betaal je een bepaalde rente. Sinds de financiële crisis zijn de rentes op hypotheken flink gedaald. Nadat de crisis afgelopen was, zijn deze rentes laag gehouden om mensen juist te stimuleren tot het kopen van woningen om zo de woningmarkt weer op te laten krabbelen. Door de lage rentes is het ook aantrekkelijker om een woning te kopen in plaats van de te huren.

2.) Huurprijzen

Huren is juist minder aantrekkelijker geworden voor veel mensen. Dat komt doordat de huurprijzen flink gestegen zijn. De stijging van de huurprijzen wordt op zijn beurt veroorzaakt door verschillende andere factoren. Dat heeft onder andere te maken met inflatie, de stijging van kosten en de hoogte die door verhuurders in de vrije sector gevraagd worden. Mede hierdoor is het ook aantrekkelijker om een huis te kopen, waardoor de prijzen daarvoor juist ook stijgen. De verwachting is overigens ook niet dat de prijzen in de nabije toekomst zullen gaan dalen.

3.) Kopen als investering

Veel mensen die al een koophuis hebben, kopen een tweede huis als investering. Dit is onder andere ook een gevolg van de financiële crisis omdat sinds die periode het sparen van geld op een spaarrekening bij de bank minder aantrekkelijk is. Koop je een huis en blijven de prijzen stijgen, dan is dat een interessante belegging voor in de toekomst. Een andere bijkomstigheid voor deze kopers is dat dergelijke huizen vaak verhuurd worden tegen hoge prijzen zoals in het vorige punt ook al werd aangesneden.

Blijven prijzen oneindig stijgen?

De vraag is nu hoelang het duurt voordat de prijzen eventueel weer gaan dalen of dat de prijzen blijven stijgen. Het stijgen van de huizenprijzen is iets wat niet voor eeuwig kan doorzetten zoals je waarschijnlijk zelf al bedacht hebt. In de toekomst kunnen de prijzen waarschijnlijk nog wel stijgen, maar minder snel als de afgelopen jaren. Dat heeft te maken met enkele factoren. Omdat we in Nederland te maken hebben met een grotendeels vergrijsde bevolking, is de verwachting dat wanneer deze mensen er niet meer zijn, de prijzen zullen gaan dalen. Een andere factor is wederom de hypotheekrente.

De invloed van vergrijzing op prijzen

Over het algemeen zijn ouderen in het bezit van een woning die, in de meeste gevallen, al langere tijd bewoond wordt. Als de vergrijzing op zijn einde loopt, dan zullen deze woningen in grote getalen op de markt komen. De verwachting is dat er tegen het jaar 2050 gemiddeld ongeveer 50.000 woningen per jaar verkocht zullen worden op de huizenmarkt. Ter vergelijking, op dit moment gaat het om ongeveer 30.000 woningen per jaar. Doordat het aanbod van woningen in de toekomst zal stijgen, zullen de prijzen voor huizen juist weer gaan dalen is de verwachting.

Dalende prijzen door hypotheekrente

Ook de hypotheekrente kan er weer voor zorgen dat de prijzen van woningen in de toekomst zullen dalen. Doordat de rente op dit moment erg laag is, is het aantrekkelijk om een huis te kopen. Om die reden stijgen de huizenprijzen dan ook. Als de rente in de toekomst weer gaat stijgen, ga je meer betalen voor het kopen van een woning. Dat betekent dat het minder aantrekkelijk wordt om een huis te kopen, waardoor de prijzen juist weer zullen gaan dalen.

Wat brengt de toekomst

De toekomst van de huizenprijzen is uiteraard moeilijk te voorspellen. Er kan wel gezegd worden dat de verwachting is dat de prijzen nog wel even zullen stijgen. Dat komt onder andere doordat de rente op hypotheken naar verwachting nog erg laag zal blijven de komende jaren. Omdat er meer mensen zijn die op zoek zijn naar een woning dan dat er verkocht worden, is het ook de verwachting dat de prijzen blijven zullen stijgen. Door deze krapte op de markt is het onder andere voor jongeren moeilijker om aan een woning te komen.

Conclusie

Als we alle feiten op een rij zetten dan kunnen we concluderen dat de prijzen voor woningen de komende jaren waarschijnlijk nog wel in de lift blijven. Om die reden is het dan ook aantrekkelijk om een huis te kopen, zeker ook omdat de rente op hypotheken nog steeds aantrekkelijk laag is. Een koopwoning kan dan ook als investering worden gezien. Ben je van plan om een huis te kopen en wil je gaan verhuizen? Laat je dan goed adviseren over de mogelijkheden en kies eventueel voor het inschakelen van een verhuisbedrijf die jouw complete inboedel kan verhuizen. Daardoor worden niet alleen veel zorgen maar ook jouw spullen letterlijk uit handen genomen.

Wij raden nooit aan om geld te lenen en daarop nog geld voor te betalen (ook wel rente genoemd). 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *